BRUINRUG-EKSTERTJE
Lonchura bicolor nigricepsVerspreiding
Afrika

Groote
Ongeveer 9-10 centimeter

Het verschil tussen beide geslachten is bijna niet te zien. Alleen de zachte zang van het mannetje kan uitkomst bieden.
Ekstertjes zijn uiterst sociaal ingestelde en zeer vreedzame vogeltjes die graag in een groep leven. De mannetjes hebben het tijdens de paartijd soms met elkaar aan de stok, maar dit is geen regel.Overbevolking geeft vaak aanleidingen tot schermutselingen.
De ekstertjes kunnen zowel in een buiten als in een binnen voličre gehouden worden.

Ekstertjes blijven in goede conditie met een zaadmengsel voor tropische vogels, aangevuld met gras zaden, onkruidzaden en trosgierst. Wat eivoer, onkruiden en klein levend voer moeten ook op het menu staan. Grit hoort altijd in ruime mate aanwezig te zijn.

Ekstertjes zijn gemiddeld actief en bewegen zich in alle lagen van de voličre. Ze nemen graag een bad, hiervoor kan een aardewerken schaal op de bodem gezet worden. Haal de schotel na een aantal uren weg om te voorkomen dat de vogels van het inmiddels vervuilde water drinken.

Ekstertjes kunnen, mits de ruimte in de voličre het toelaat, in een gezelschapsvoličre tot kweken komen. Ze maken vaak gebruik van een halfopen nestkastje, maar soms maken ze ook een bolvormig nestje in een struik.
Het legsel bevat gemiddeld 4 tot 5 eitjes. Na 12 tot 13 dagen komen de eitjes uit. Op een leeftijd van drie weken vliegen de jongen uit maar ze worden dan doorgaans nog tot twee weken door de ouders gevoerd en begeleid. Rond de leeftijd van twee maanden begint de rui en maakt het bruinachtige jeugdkleed plaats voor de volwassen kleur.