SPITSSTAART AMADINE
PoŽphila acuticauda



VERSPREIDING: AustraliŽ

Ook deze vogels uit AustraliŽ winnen spoedig ieders hart. Ze zijn echter kostbaar, maar broeden mits alleen gehouden, ook goed in een kooi of vitrine. Man en pop zijn slechts te onderscheiden aan de grotere keelvlek van de man, hoewel uitzonderingen hier veel voorkomen. Uit een groot aantal vogels zijn echter wel paartjes samen te stellen.

In een nestkastje bouwen ze hun nest uit halmen, van binnen met fijnere vezels en veren bekleed. De broedtijd bedraagt 14 dagen, de jongen worden meestal goed groot gebracht. Het voer bestaat dan uit hardgekookt ei, gemengd met beschuit, klein gesneden meelwormen, veel groenvoer en geweekte zaden. Kalk en mineralen moeten in ruime mate aanwezig zijn.
Daar de vogels zomer en winter willen broeden, moeten ze 's winters gescheiden worden. Ze zijn sterk en behoeven niet in een verwarmd vertrek te blijven.
Er is een geel- en een rood snavelige variŽteit. De laatste is iets mooier. Het merkwaardige is dat de hier gekweekte soorten nooit die lange staart krijgen, die ze in de natuurlijke staat hebben. Voor ervaren liefhebbers een van de aantrekkelijkste soorten.

Geslachtsonderscheid: Man: Kop zilvergrijs; keel met peervormige zwarte vlek; zwarte oogstreep. Stuit bruinroze, bruiner en dieper op de vlerkjes. Witte romp en bovenstaartdekveren, Zwarte rompstreep. Geelbruine borst met paarse weerschijn. Buik en flanken wit, evenals de onderstaartdekveren. De staart is zwart. Opvallende draadvormige, lange middelste staartveren die tot een punt lopen. Snavel geel, poten helder rood, ogen bruin Pop: is vrijwel niet van het mannetje te onderscheiden, vandaar dat het aanbeveling verdient om bij aanschaf het beding te maken om ťťn van de vogels bij de handelaar te mogen ruilen als mocht blijken dat de gekochte diertjes geen paar vormen. De hartvormige vlek op de keel is wellicht iets kleiner en heeft niet zo'n typische peervorm.



VariŽteit Isabel